Den u vody

Magazín

Určitě si lámete hlavu, co s sebou vzít k vodě, aby se jídlo nerozteklo, nezkazilo a zároveň nasytilo. Často bývají různá jídla k vodě nejen nevhodná, ale jsou také kalorickými bombami a nutričně prázdnými hmotami. Je řešením koupit si občerstvení přímo u vody? Dozvíte se v následujících řádcích.

Jakou svačinu si zabalit v létě k vodě, to bývá často velkým oříškem. Ne všechna jídla se do horka k vodě hodí, některá se mohou dokonce zkazit. Co si s sebou k vodě tedy zabalit?

Není voda jako voda

Pravdou je, že na koupaliště si jídlo nosit nemusíte, u každého koupaliště najdete stánky nebo i restaurace, kde se dá jídlo pořídit. Nicméně jejich hlavní nabídky se často omezují na párky v rohlíku, hranolky, smažák, langoše, smažené klobásy,  prefabrikované bramboráčky a „hamburgery“.

Tu a tam se objeví nějaký salát, který není příliš ke konzumaci a hlavně stojí trojnásobek. Vůně smažených hranolků a pohled na spokojené konzumenty všude okolo přiměje skoro každého si nějaké nezdravé jídlo koupit. K tomu vychlazenou colu nebo malinovku. Jak se těmto nezdravým variantám vyhnout?

Pořiďte si chladící box. Přes noc náplně v mrazáku ztuhnou a přes den odvedou skvělou práci. Dobré boxy pořídíte za pár stovek a vydrží několik sezón, investice se vám stokrát vyplatí. V případě koupaliště nebudete odkázaní jen na stánky a u jezírka nebo rybníku stejně žádné nejsou.

Domácí příprava – půl úspěchu za námi

Někteří z nás ve velkých vedrech ani na velká jídla nemají chuť. Ještě k tomu tak na něco horkého a smaženého. Ale ty děti ano. Nicméně ani my lapat vzduch celý den u rybníka nemůžeme, tělo potřebuje i v těch vedrech přijímat vše potřebné.

Pití

Zeptejte se sami sebe. Kdy vám nejvíc chutná ta cola, kofča nebo malinovka? Plná bublinek a vychlazená, skoro ledová. Co se stane s lahví, kterou dovezete vydrncanou na kole nebo v autě? Vytřepete si bublinky a po několika hodinách zteplá.

Takže v první řadě nechte všechny přeslazené, bublinkové nápoje plné éček doma. Nebo ještě lépe – v regálech obchodů. Pokud vám nechutná jen čistá voda, můžete si ji ozvláštnit bylinkami, ideálně mátou, meduňkou, levandulí a pro sladší chuť pár lístků stévie nebo její koncentrát.

Stévii v různých podobách naleznete ve všech obchodech se zdravou výživou. A lze ji doporučit opravdu hodně. Má obrovskou sladivost a nula kalorií.

K bylinkám lze přihodit plátky citrónu, pomeranče, limetky. Obrovská výhoda je, že když nemáte chladící box nebo nemáte láhev k čemu přivázat na chlazení přímo v rybníku a lahev zteplá, pijete prakticky čaj. Na čaj jsme zvyklí, pít ho horký, teplý nebo vlažný.

Taková tekutina bude určitě poživatelnější než obyčejná voda nebo komerční bubli limonády. Krom bylin a citrusů lze použít maliny, jahody nebo ostružiny. Třepáním lahve během cesty se z bobulek uvolní víc šťávy a není potřeba ani dosladit.

Pár osvědčených kombinací

  • jahody, citrón a bazalka
  • okurka, meloun a máta
  • borůvky, ostružiny a levandule
  • pomeranč, meduňka a skořice

Drinky pochopitelně lépe chutnají na ledu, proto se nebojte je brát nejen k vodě, ale oslníte jimi i při grilovačkách nebo jiných párty.

Jídlo

Začneme tím nejjednodušším. Ovoce a zelenina. Ovoce si nakrájejte doma na kostičky, klínky, proužky, prostě tak jak to máte rádi a jak který druh snese. Hotové kousky dejte do krabiček s víčkem. Připadá vám to zbytečné? Není!

Za prvé je to lehčí na nošení. Například slupka z melounu váží tolik, co dužina, kterou z ní vydlabete. Za druhé se vám v batůžku nebo i v boxu nestane, že ve snaze vtěsnat tam co nejvíce, umačkáte všechno na kaši.

Za třetí nenecháte nepořádek. Hodně lidí si myslí, že pecky a slupky od banánu jsou příroda, takže ničemu neškodíte, dělat to tak každý, tak máme vydlážděnou pláž peckami a hnijícím melounem. Přeci jen trvá déle jak den, než se rozloží. A nakonec za čtvrté, lépe se to jí.

Pro zeleninu platí stejný postup, jen trošku vylepšený. Ke kouskům zeleniny se totiž hodí dipy. Mrkev, řapíkatý celer, papriku a okurku nakrájejte na hranolky, ke kterým se výborně hodí hummus, tvarohový dip s bylinkami a česnekem, guacamole, dip z karamelizované cibulky, baba ganoush atd.

Připravte si i řecký nebo rajčatový salát. Jen jedna rada – zálivku si připravte zvlášť doma a dejte ji do uzavíratelné sklenice třeba po olivách. Salát se tak nerozmáčí, nepustí vodu a díky pevnému uzávěru a vyšší skleničce zálivku krásně protřepete těsně před zalitím. Protože bez třepání se v ní utvoří po čase emulze.

Výborné k vodě jsou wrapy. Do tortilly doma zabalte natrhané kousky masa, přidejte dressing, zeleninu (pro asijské a mexické chutě klidně i ovoce jako mango nebo ananas) a zabalte připravený wrap do alobalu.

Skvěle si pochutnáte na cuketové frittatě. Na troše olivového oleje orestujte cibulku, poté nahrubo nastrouhanou cuketu, ochuťte solí a pepřem, přidejte bylinky. Nechte zchladnout. Cuketa pustí vodu, kterou vymačkejte pryč.

Dejte do zapékací mísy nebo formy na koláč a zalijte rozšlehaným vajíčkem, můžete přidat i nastrouhaný sýr. To vše zapečte a nechte vychladit, aby při krájení držela frittata hezky tvar. Cuketa se dá obměnit za jinou zeleninu, zkuste přidat tofu, seitan nebo maso.

Jako svačinka obstojí sušené ovoce s oříšky, slunečnicová a jiná semínka. Skvělé budou sendviče z celozrnného chleba, dovnitř tuňák s vajíčkem a gervais nebo sušená či grilovaná rajčata a lučina, okurka a sýr.

Není úplně nutné se vzdát řízků a sekané, ale zkuste udělat sekanou z krůtího masa. Plátky celozrnného pečiva stačí pomazat troškou dijonské hořčice, navrch plátek rajčete a okurky a máte dietní verzi české klasiky.

Místo trojobalu stačí plátek masa opéct „na přírodno“, k němu třeba lehký bramborový salát z kousků brambor, tofu (nebo mozzarelly či jiného dietnějšího a méně výrazného sýra) přidat čerstvý hrášek, zpařenou brokolici, vše spojit lžící sojanézy nebo pár lžícemi vývaru. Pořádně promíchat a nechat uležet.

Dezerty

Pokud máte děti, tak stále něco chybí, že? Dortík nebo zmrzlina. Jako dortík určitě uvítají ve skleničce uvařený puding s kousky ovoce, zalitý javorovým sirupem (budou si myslet, že je to karamel). Pro křupavost stačí posypat trochou müsli.

Se zmrzlinou je to těžké, ale nejvíc se hodí klasická jahodová dřeň. V chladném boxu podporuje spolu s náplněmi funkci ledničky a po čase „pustí“ akorát na konzistenci připomínající sorbet. (Musíte ohlídat, aby se neroztekla úplně, ale to časem vychytáte).

Kategorie:

Magazín

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang