Nepodceňujte svačinu

MagazínSnackyZdraví

Přestože může být svačina často podceňovaným jídlem, hraje v jídelníčcích důležitou roli. Proč je svačina tak důležitá? A jaké svačiny si zabalit s sebou do krabičky?

Přestože svačina tvoří pouze několik procent denního energetického příjmu, je v jídelníčku velmi důležitá. Proč je dobré na toto jídlo každý den myslet a svačinu do jídelníčku zařadit?

Nestíhám, nestačím, nestihnu to, nesvačím

Ano, svačit má smysl. Jestli vás nepřesvědčila jen tato krátká věta, nebojte se. K důkladnějšímu opodstatnění proč se dostaneme o něco později.  Nejdříve musíme vyřešit záhadu, co je důvodem toho, že většina z nás považuje svačinu za něco zcela nedůležitého.

Možná je to opravdu její velikostí. V tomto případě spíše maličkostí. No řekněte, kdybyste si mohli vybrat, vynechali byste spíše svačinu nebo oběd? Pokud je ale dobře a zdravě připravená, její maličkost může klamat. Za její vynechávání může taky velmi, velmi, velmi často náš úhlavní nepřítel – čas.

Z našich osobních zkušeností sami moc dobře víme, co je to mít dopoledne na stole kupu práce a nevědět, kam dřív skočit. V takovou chvíli je asi opravdu těžké myslet na věci jako je jídlo. Vyřadit jakékoliv jídlo úplně z našeho jídelníčku není zrovna velkým krokem ke správné životosprávě. A naše tělo to moc dobře ví. Je tedy na čase dostat se k tomu, v čem spočívá role svačiny.

Brzda, ale zároveň i plyn

Snídaně, oběd a večeře nám bohužel nedokážou zajistit patřičné množství živin, minerálů a vitaminů. Jednoduše řečeno, jenom s těmito jídly se jistoty fyzického zdraví nemusíme nikdy dočkat.

Díky svačinám může být náš metabolismus celý den v chodu a vůbec nezpomalovat. Proč by taky měl, když má tělo díky nim dostatek energie ke správnému chodu?

Jestli nesvačíte mezi hlavními jídly, možná právě to je důvodem velkého hladu a později chuti k snědku všeho, co nám přijde pod ruku. Vyvážená svačinka nám může velký hlad pomoct zahnat a my zabráníme velkému přejídání a zbytečnému přibírání na váze.

Co si s sebou vzít do krabičky 

To, jestli nám dá svačina všechno to, co jste si mohli přečíst o něco výše, už teď záleží jenom na nás. Jestli jste se rozhodli, že chcete ze svačin vytěžit co nejvíce, čtěte dál. Teď se totiž budeme zabývat tím, jak má zdravá svačinka vypadat.

Ve zdravé svačině se nacházejí prospěšné druhy tuků a minimum soli či zbytečných přidaných cukrů. Dále také bílkoviny, komplexní sacharidy, vitaminy, minerály, zdravé tuky. Tyto všechny základní výživové prvky by měla obsahovat. Svačit bychom měli dvakrát denně – dopoledne a odpoledne.

Dopolední svačina tvoří 10 až 15% denního energetického příjmu a je tu vlastně proto, aby nás zasytila mezi snídaní a obědem. Abychom tedy před obědem neměli vůbec pocit hladu (o tom jsme se zmiňovali o něco dříve), musíme si připravit svačinku, která bude zahrnovat hlavně bílkoviny. Náš metabolismus je bude zpracovávat mnohem déle a tím pádem nebudeme mít pocit, že máme prázdný žaludek.

Odpolední svačina může být o něco vydatnější než ta dopolední. Je to náš zachránce před večerním vybílením ledničky. Když si tedy připravíme odpolední svačinku jako např. zeleninu se sýrem, šunkou a jogurtem, večer se lehce můžeme vyhnout zbytečnému přejídání. Pokud  byste rádi svačili, ale nemáte čas si v práci připravovat jídlo, naplánujte si vše doma. Do práce pak postačí jít jenom s boxíkem plným jídla.

Kategorie:

Magazín | Snacky | Zdraví
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang