80ZOBRAZENÍ

Suroviny:

1 pórek, 1 lžíce másla, 1 litr základního vývaru, 2 velké cibule, tymián, bobkový list, petrželka, sůl, pepř na dochucení, bageta nebo veka, , sýr gruyere, nebo dobrý ementál

Drůbeží vývar:

kuřecí skelety, křídla, krky, kořenová zelenina, zelená petrželka Na silnou polévku je nejlépe kosti a odřezky krátce zapéci na troše tuku, vývar tak získá mnohem lepší chuť a barvu. Po zapečení zalijeme studenou vodou, odškrábneme všechny připečeniny, přidáme očištěnou a pokrájenou kořenovou zeleninu, osolíme, opepříme a zvolna vaříme 1-2 hodiny. Vývar necháme vychladnout, odebereme přebytečný tuk, vývar scedíme přes jemné síto a dál používáme samostatně nebo jako základ do dalších polévek a omáček. Delším vařením se připraví vyčištěný vývar (consommé). Vývar se dá uchovat zamražením.

Postup:

Na rozehřáté máslo do kastrolu dáme cibuli a pórek nakrájené na tenké plátky. Přikryjeme poklicí a necháme dohněda zasmahnout, až se cibule začne přichytávat. Odkryjeme poklici a necháme odpařit tekutinu. Zalijeme základním vývarem, vložíme bylinky (bouquet garni), opepříme a povaříme asi 20 minut. Polévku dochutíme solí a pepřem. Plátky pečiva posypeme strouhaným sýrem a zapečeme krátce v troubě, před podáváním položíme na povrch polévky. Můžeme je také vložit na polévku v kastrolu a zapéci v troubě.