Halušky se zelím a uzeným masem

Bramborová jídlaHlavní jídlaUzené maso
halušky

Halušky se zelím a uzeným masem jsou typický pokrmem slovenské kuchyně. Svou oblibu si ovšem našly také mezi Čechy, kteří při návštěvě Slovenska tento tradiční pokrm často ochutnají. Jak na přípravu typických slovenských halušek?

Typické slovenské halušky jsou velmi oblíbené také v České republice. Jejich příprava není složitá, navíc ingredience jsou v českém prostředí lehce dostupné. Co přesně si na přípravu halušek se zelím a uzeným masem připravit?

Halušky se zelím a uzeným masem

Slovenské halušky jsou jedním ze slovenských národních jídel. Pokrm se skládá z halušek (vařené bramborové těsto podobné vzhledu gnocchi), uzeného masa nebo slaniny, zelí a je posypané brynzou. Podobně jako gnocchi se několik minut vaří ve vroucí vodě.

Halušky se mohou jíst jako příloha nebo hlavní jídlo a mají mnoho variant. Většina základních těst na halušky je kombinací mouky, soli a brambor, někteří kuchaři používají do těsta kombinaci strouhaných syrových brambor a strouhaných vařených brambor, jiní do vařených knedlíků přidávají na kostičky nakrájené vařené brambory. Jednou z možností je také použití vajec do těsta.

Těsto na halušky

Příprava halušek není žádná věda, ale při krájení hustého těsta z prkénka je třeba mít rychlé ruce, protože kousky z prkénka putují rovnou do vroucí vody. Většina slovenských domácností má něco, co vypadá jako cedník s velkými otvory zvaný haluškár, ze kterého těsto v požadovaném tvaru a velikosti odkapává do vody.

Jednoduché halušky – recept

Tento recept na domácí halušky není náročný a připravíte ho za 45 minut, čímž získáte jednoduché halušky.

Ingredience na jednoduché halušky

  • 500 g slaniny nakrájené na kostičky
  • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 5 velkých brambor Russet, oloupaných a nakrájených na kousky
  • 2 lžičky soli
  • 2 a 1/2 až 3 šálky hladké mouky
  • nasekaná pažitka na ozdobu

Postup na jednoduché halušky

  1. Kostky slaniny opečte na velké pánvi na středním plameni, dokud nezhnědnou. Pokud používáte cibuli, přidejte ji do pánve a smažte směs, dokud se slanina dobře nerozškvaří a cibule nezprůhlední, nebo asi 5 až 7 minut. Odstavte.
  2. Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody. Mezitím přidejte nakrájené brambory do kuchyňského robotu a zpracujte je, dokud se úplně nepropasírují.
  3. Do bramborové směsi přidejte po troškách sůl a mouku a po každém přidání je zpracujte. Těsto je hotové, když se lžíce v těstě rovnou zapíchne.
  4. Třetinu hustého těsta dejte na prkénko. Pomocí nože seškrábněte asi 15 malých kousků těsta do vroucí vody.
  5. Když všechny vyplavou na hladinu, vyjměte je děrovanou lžící a dejte je do velkého cedníku okapat. Postup opakujte se všemi zbývajícími těsty na prkénku a se zbývajícími dvěma třetinami v kuchyňském robotu.
  6. Jakmile jsou všechny knedlíky uvařené, přidejte je do velké pánve se slaninou a dobře spojte. Ihned podávejte a případně ozdobte pažitkou.
  7. Variantu s brynzou připravíte jednoduše tak, že halušky připravíte podle tohoto receptu, ale navrch přidáte 3/4 až 1 hrnek nadrobené brynzy. Pokud neseženete brynzu, řecká feta je blízkou náhradou.
Halušky jsou tradičním slovenským pokrmem.

Bramborové halušky se zelím a uzeným masem – recept

Halušky s uzeným masem a zelím jsou slovenské národní jídlo – malé polštářovité bramborové „knedlíky“ se spoustou slaniny (nebo s uzeným masem) a zelí. Halušky snadno a rychle připravíte i ve vaší kuchyni, stačí jen pár jednoduchých úprav.

Ingredience na bramborové halušky s uzeným masem a zelím

  • 200 g klobásy
  • 250 g uzené slaniny nebo uzeného masa
  • 250 g kysaného zelí
  • 500 g balení čerstvých halušek (nebo gnocchi, pokud nemáte přístup k haluškám)
  • 1 malý svazek zelené cibule nakrájené na tenké plátky
  • 1 svazek čerstvé petrželky, nasekaný

Postup na bramborové halušky se zelím a uzeným masem

  1. Klobásu podélně rozpulte a nakrájejte na 0,5 cm plátky. Smažte na velké pánvi na středním ohni, dokud lehce nezhnědne.
  2. Mezitím nakrájejte slaninu na malé kostičky. Přidejte je na pánev a pokračujte ve smažení, dokud klobása i slanina nezhnědnou.
  3. Přidejte kysané zelí a halušky. Pokud používáte halušky, vložte je před přidáním na pánev na 3 minuty do hrnce s vroucí vodou. Promíchejte, dokud se dobře nespojí a neprohřejí.
  4. Vmíchejte zelenou cibulku a petrželku.
  5. Podávejte horké.
Jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak si halušky vychutnat, je s kysaným zelím a uzeným masem.

Domácí halušky jinak – recept na halušky bez brambor

Halušky bez brambor jsou snadno připravitelná večeře na jedné pánvi, která je plná příjemných chutí a vyžaduje pouze několik ingrediencí. Tuto snadnou večeři si vaše rodina zamiluje.

Ingredience na domácí halušky

  • 1/2 šálku másla
  • 1 malé zelí nakrájené nahrubo
  • 1 velká bílá cibule rozpůlená a nakrájená na plátky
  • 230 g pancetty
  • 500 g vaječných nudlí nebo gnocchi
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 140 g obyčejného kozího sýra rozdrobeného nadrobno

Postup na domácí halušky

  1. Máslo rozpusťte ve velkém hrnci na mírném ohni. Po rozpuštění zvýšíme teplotu na střední stupeň a na másle osmahneme cibuli a zelí. Za častého míchání smažte 10 minut. Přidejte pancettu a restujte dalších 7 minut. Odstavte z ohně.
  2. Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody. Uvařte vaječné nudle (nebo gnocchi) podle návodu na obalu. Dobře je slijte.
  3. Přidejte scezené nudle (nebo gnocchi) k zelné směsi a ochuťte je černým pepřem. Navrch rozprostřete rozdrobený kozí sýr a jemně míchejte, dokud se nerozpustí a vše se nespojí. Podávejte horké.

Tradiční recept na halušky

Tyto skvělé halušky lze podávat jako hlavní jídlo, ale i jako příloha. Podávejte tak, jak jsou, nebo přidejte klobásu a smíchejte ji s haluškami.

Ingredience na těsto na halušky

  • 500 g slaniny
  • 4 malé brambory, oloupané a nahrubo nakrájené
  • 1 šálek hladké mouky
  • 2 rozšlehaná vejce
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 2 šálky strouhaného sýra Wisconsin brick (cihlový sýr)

Postup na halušky

  1. Slaninu smažte na velké pánvi na středním plameni za občasného otáčení, dokud rovnoměrně nezhnědne, asi 10 minut. Plátky slaniny osušte na papírových utěrkách. Po vychladnutí slaninu rozdrobte a dejte stranou.
  2. Vložte brambory do kuchyňského robotu a zpracujte je na pyré, 2 až 3 minuty. Přendejte je do mísy a vmíchejte mouku, vejce, prášek do pečiva a sůl, abyste vytvořili lepivé těsto. Těsto dejte stranou.
  3. Naplňte velký hrnec asi do poloviny mírně osolenou vodou a přiveďte k varu. Velkou lžící nabírejte lepkavé těsto na malé prkénko a nožem těsto nakrájejte na kousky o velikosti lžíce, když kousek odkrojíte, vhoďte ho do vroucí vody. Knedlíky nechte vařit na mírném ohni, dokud nevyplavou, 2 až 3 minuty. Knedlíky vyjměte děrovanou lžící do velké servírovací mísy.
  4. Každou várku knedlíků posypte kousky slaniny a hrstí rozdrobeného cihlového sýra; pokračujte v přípravě, vaření a přendávání knedlíků do mísy a každou várku posypte slaninou a cihlovým sýrem.
  5. Když jsou všechny knedlíky hotové, jemně halušky promíchejte, aby se všechny ingredience promíchaly.
Každý region na Slovensku má své vlastní varianty halušek s různými přísadami a způsoby přípravy.

Slovenské halušky s brynzou – recept

Brynzové halušky nejsou jen bramborové knedlíky se sýrem a slaninou, jsou to klasické slovenské halušky. Je to vynikající slovenské národní jídlo. Tento pokrm se tradičně připravuje z pěti jednoduchých ingrediencí: strouhaných brambor, mouky, vejce, soli a brynzy, doplněných nakrájenou křupavou slaninou.

Ingredience na slovenské halušky

  • 3 oloupané a najemno nastrouhané brambory (nevymačkávejte z nich vlhkost)
  • 2 šálky (250 g) hladké mouky
  • 2-3 plátky slaniny (pokud chcete, použijte jich více)
  • 1 lžička soli
  • 1 velké vejce
  • 250 g brynzy nebo smetanového sýra
  • 4-5 lžic mléka nebo zakysané smetany
  • čerstvá petrželka nebo pažitka na ozdobu (nepovinné)

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte nastrouhané brambory, mouku, sůl a vejce, až vznikne husté, ale tvárné těsto. Tato směs by měla být dostatečně řídká, aby ji bylo možné protlačit velkými otvory cedníku, ale při vaření ve vodě by měla držet tvar. Pokud je těsto příliš suché, přidejte ještě trochu vody. Pokud je příliš vlhké, přidejte trochu více mouky, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
  2. Postavte velkou pánev na střední teplotu a osmažte na ní několik plátků slaniny, dokud nezezlátnou a nezkřehnou.
  3. Zatímco se slanina připravuje, přiveďte k varu velký hrnec osolené vody. Jakmile voda začne vřít, snižte teplotu na střední teplotu.
  4. Pomocí cedníku s velkými otvory a dřevěné lžíce nebo špachtle vyškrabujte těsto po dávkách do vroucí vody. Dno lehce promíchejte, aby se knedlíky odlepily.
  5. Jakmile knedlíky vyplavou na hladinu (asi 3 minuty), vyjměte je děrovanou lžící do mísy nebo slijte všechnu vodu přes velký cedník.
  6. Smíchejte brynzu nebo smetanový sýr s mlékem nebo zakysanou smetanou, abyste získali pěknou krémovou konzistenci. Neměla by být příliš vodnatá.
  7. Sýrovou směs nalijte na bramborové knedlíky v míse a vše promíchejte.
  8. Navrch posypte osmaženými malými kousky slaniny a slovenské halušky ozdobte nasekanou petrželkou nebo pažitkou (nepovinné).
Aby se pokrm ještě více ochutil, často se na slovenské halušky strouhá brynza, tradiční slovenský ovčí sýr.

Recept na domácí halušky

Domácí halušky se připravují z čerstvých brambor a mouky a smaží se se slaninou. Je to lahodně jednoduché a útulné.

Ingredience na těsto na halušky

  • 2 velké oloupané brambory Russet
  • 1 lžíce soli
  • 2-3 šálky hladké mouky
  • 8 plátků slaniny
  • 1/4 šálku sýra Cottage

Postup na domácí halušky

  1. Naplňte velký hrnec vodou a postavte jej na vysokou teplotu.
  2. Když voda začne vřít, přidejte košer sůl.
  3. Syrové brambory nastrouhejte v kuchyňském robotu nebo ručně.
  4. Vložte brambory do mísy stojanového mixéru a pomocí pádlového nástavce vmíchejte mouku, aby vzniklo tuhé těsto.
  5. Začněte se dvěma šálky a v případě potřeby přidejte další. Konzistence má být mírně lepivá, ale ne mokrá nebo příliš lepivá.
  6. Do vroucí osolené vody odkrajujte malé kousky těsta z talíře nebo prkénka.
  7. Vařte je asi 5 minut, dokud nevyplavou na povrch. Vyjměte je z vody a dejte stranou na talíř.
  8. Na velké pánvi osmažte slaninu, dokud nebude velmi křupavá, a dejte ji stranou.
  9. Na pánvi nechte alespoň 3 lžíce slaninového tuku.
  10. Do pánve přidejte uvařené bramborové knedlíky (halušky) a dejte na mírný oheň.
  11. Halušky vyklopte do slaninového tuku a vmíchejte Cottage a rozdrobenou slaninu. Když je vše prohřáté, odstavte z ohně a domácí halušky podávejte.

Zbyly vám brambory a nevíte, co s nimi? Zkuste recept na zapečené brambory s mletým masem, zapečené francouzské brambory, pečené brambory se slaninou, zapečené brambory s cuketou, bramborové placky nebo bramboráky s cuketou.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang