75ZOBRAZENÍ

Lívanečky:

200 g hladké mouky, 1 jablko, ½ kostky droždí, 2 vejce, 1,5 dl mléka, 1 skořicový cukr, cukr dle chuti

Mouku, vejce, mléko a cukr vymícháme, přidáme postrouhané jablko, droždí a vypracujeme tekuté těsto, které necháme vykynout na teplém místě. Po vykynutí pečeme lívanečky na malém množství oleje dozlatova a potřeme marmeládou.

Cremé brullé:

4 dl 30% smetany, 4 žloutka, ½ vanilkového lusku, 40 g vanilkového cukru, hnědy cukr na posypání

Smetanu uvaříme s vanilkovým cukrem a vanilkovým luskem, který přeřežeme a tupou stranou nože stáhneme zrníčka a vaříme téměř do bodu varu. Oddělíme žloutka od bílků a dáme je do misky, do které scedíme uvařenou smetanu. Jemně promícháme – spojíme žloutka se smetanou, trochu schladíme a nalijeme do zapékacích misek a položíme na hluboký plech. Pečeme v troubě na 150 °C asi 30 minut. Po upečení cremé brullé necháme vychladit, vložíme asi na 3 hodiny do chladničky. Po vychlazení posypeme hnědým cukrem a na povrchu vytvoříme karamel.