36ZOBRAZENÍ

 
Jako většina ovoce ani avokáda nedozrají pokud jsou očesána dříve. Nezralé plody bývají velmi tvrdé. Vybírejte si pouze taková avokáda, která nemají na svém povrchu žádná viditelná poškození a pouze taková, která se vám zdají být v celém svém objemu plná. Vyhýbejte se, pokud možno, takovým, která mají na sobě jakékoli porušení.

Abyste zjistili jaké avokádo je, zatřeste s ním… jestliže avokádo je bez pecky, tak ho určitě neberte! Dužina zralého ovoce trochu povolí, když se jemně zmáčkne.

Nicméně, nejlepší je si vypěstovat vlastní avokáda doma, neboť i v obchodě bývají díky přepravě potlučena.

Samozřejmě, to znamená, že si musíte udělat přesný plán a tak 2-5 dní předem se ujistit, že jsou avokáda dostatečně zralá.

Pokud máte nějaká nezralá avokáda, zabalte je do hnědého papíru a umístěte do teplé místnosti tak na 2 až 5 dní. Nevystavujte je přímému slunečnímu záření. Navíc, pokud k avokádu přibalíte nějaké jablko nebo banán, proces uzrávání se tak uspíší.

Nedávejte nezralé plody do mrazáku, protože pokud nezralá avokáda zmrazíte, už nikdy vám pořádně nedozrají. Pokud už dozrála, je možné je umístit do lednice tak maximálně na dva týdny.

 



Dužina avokáda rychle zhnědne na vzduchu, proto je velmi důležité, pokud již avokádo rozříznete, pracovat rychle. Můžete použít kyseliny, například citron, k tomu, abyste zpomalili proces hnědnutí.

Abyste se dostali k jádru avokáda, rozřízněte jej podélně až k pecce a v protisměru lehce točte, dokud se vám avokádo nerozdělí na dvě půlky. Pecka by měla zůstat v jedné půlce. Lehce vmáčkněte velkou lžíci mezi slupku a jádro a vydlabejte čerstvou dužinu avokádo oloupejte a nakrájejte na plátky. Pokapejte plátky citrónovou šťávou, abyste zpomalili proces hnědnutí. Pevně avokádo zabalte a dejte jej do lednice tak na 1-2 dny. Pokud potřebujete připravit si oloupané avokádu několik hodin dopředu, zabalte jej do papírového ubrousku, pokapaného citrónovou šťávou a pevně uzavřete do umělohmotné nádoby. Pokud se nějaké zahnědlé místo přeci jen objeví, jednoduše toto oblast odřízněte.

 Chcete-li avokádo zmrazit, pak jej pokapte alespoň jednou lžící citrónové šťávy (na dvě avokáda) a dejte je v dobře utěsněné, nejlépe vakuované nádobě do mrazáku. Zmrzlá avokáda vydrží až 6 měsíců.