48ZOBRAZENÍ


Většina lidí si vybaví pod pojmem kaviár, malou mističku s černými „kuličkami".Víte ale o tomto luxusním pokrmu něco víc?

Kaviár jsou jikry z ryb, které se konzervují v soli, její množství by však nemělo přesáhnout 7%, čím více soli a konzervačních látek, tím klesá i kvalita kaviáru.Kaviár rozlišujeme na pravý a nepravý, popřípadě i kaviárovou pastu.

 


Pravý kaviár

Za pravý kaviár označujeme ten, který pochází z jeseterových ryb.Jikry pocházející z jesetera jsou drobné kuličky a vyznačují se šedočernou až černou barvou.Tento kaviár má vynikající chuť, ta je ovšem vykoupena cennou.Díky nadměrnému lovení jeseterových ryb, je lov těchto ryb hodně omezen a 10gramů toho nejkvalitnějšího kaviáru přijde i na dva tisíce korun.


Nepravý kaviár

Kaviár vyrobený z jiných ryb než jeseterových se nazývá kaviárem nepravým.Takový kaviár může pocházet například z candáta, lipana, lososa, tuňáka a z mnoha dalších mořských i sladkovodních ryb.Barva u nepravého kaviáru se různí, podle druhu ryb.

Kaviárová pasta

Z popraskaných, nezralých a méně kvalitních jiker se vyrábí kaviárová pasta.K chuti pravého kaviáru má daleko, ale přesto je to vyhledává surovina k výrobě pomazánek.

Servírování kaviáru

Kaviár se doporučuje servírovat vychlazený, nebo položený na misce s drceným ledem.Chcete-li si opravdu vychutnat požitek z luxusu, přendejte kaviár z původního obalu do křišťálové misky.Kaviár se konzumuje lžičkou, která nesmí být kovová ani stříbrná, dodali by kaviáru ošklivou kovovou příchuť.Ke kaviáru se podává nejlépe toustový chléb s nesoleným máslem a pije se k němu, jak jinak, než šampaňské.Někdo může podávat ke kaviáru ještě citron, nakrájenou cibulku nebo smetanu.Znalci ale vědí, že čerstvý kaviár chutná nejlépe samotný.

Zdraví s kaviárem

Kaviár není jen luxusní pochoutka, ale i velice zdravá pochoutka.Kaviár obsahuje velké množství minerálů a vitamínů obsahuje nenasycené mastné kyseliny, které účinně rozpouštějí krevní usazeniny v cévách.

Pro vegetariány

Pro lidi, kteří odmítají kaviár se vyrábí i náhražky.Přírodní alternativa kaviáru vyrobená z mořských řas, vyráběná v různých příchutích.Výrobek je pasterizován,tudíž ho před podáváním není nutné chladit a vydrží vám nerozdělaný dva roky.Vybrat si můžete z příchutě jesetera, lososa a wasabi.