39ZOBRAZENÍ

Kuřecí prsa na deset způsobů

Kuřecí prsa omyjeme (cca 600 g), trochu osušíme, nožem rozřežeme na tenčí plátky a poklepeme. V tlustostěnné pánvi rozpustíme asi 4 cm z kostky másla a polévkovou lžíci slunečnicového oleje. Maso opečeme na obou dvou stranách dozlatova. Toto je základ a pak lze pokračovat:

 

 a) Silně popepříme, přidáme kostku masoxu, podlijeme trochou vody, trochu osolíme (masox je slaný) a dusíme doměkka.

 

b) Opečeme kostky chleba (dva krajíce) jako topinky. Přidáme k masu, opepříme, přidáme nakrájenou cibuli, kostku masoxu, sůl, trochu vody a opět dusíme doměkka. Pak vyjmeme maso a omáčku propasírujeme.

 

c) Trochu opepříme, vydatně osolíme, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Pak to posypeme jednou nakrájenou cibulí a zeleninou na svíčkovou (petržel, celer a mrkev) a dusíme    až je zelenina nahoře dohněda a doměkka. Pak rozpustíme v jiném hrnci máslo, přidáme dvě p. l. hl. m., trochu do světlehněda opražíme, přidáme mléko, sůl a 15 minut vaříme,   za stálého míchání přidáváme smetanu. Tímto polijeme maso před podáváním.

 d) Masíčko dáme na dno hrnce, nakrájíme na něj brambory na plátky cca 3 cm silné, přidáme tři p. l. vody a dáme pod pokličkou do trouby až brambory změknou. Pak osolíme a polijeme sladkou smetanou a dopečeme odkryté. Smetana trochu zahnědne.

 
e) Jiná omáčka na podobném základu: máslo (asi 2 cm z kostky), dvě p. l. hl. m. opražíme, pak zalijeme mlékem (asi hrnek), přidáme kostku masoxu a popepříme. Vaříme a míchame 15 minut. Těsně před koncem míchání vhodíme do omáčky 100 g na ocásky nakrájeného hodonínského (šunkový, dietní) salámu.

 
f) Ještě jedna omáčka: máslo, 2 p. l. hl. m opražíme, pak zalijeme mlékem (hrnek), vaříme a mícháme 15 min, pak přidáme nastrouhaných 100 g sýru Niva a vaříme cca 2 minuty.