Láska prochází žaludkem – aneb každý den jinak

Hlavní jídlaKuřecí masoMasoMinutkyOmáčkyPro dětiPro začátečníky

Kuřecí prsa jsou poměrně dostupnou surovinou. Milovníci kuřecího masa mohou ocenit zásobu receptů s tipy na různé přípravy kuřecích prsou. Jak různě lze kuřecí prsa připravit?

Kuřecí prsa se hodí nejen jako běžný oběd či večeře, ale některé recepty lze podávat i na svátečnější tabuli. Jakými recepty se lze inspirovat?

Kuřecí prsa na deset způsobů

Kuřecí prsa omyjeme (cca 600 g), trochu osušíme, nožem rozřežeme na tenčí plátky a poklepeme. V tlustostěnné pánvi rozpustíme asi 4 cm z kostky másla a polévkovou lžíci slunečnicového oleje. Maso opečeme na obou dvou stranách dozlatova. Toto je základ a pak lze pokračovat:

 a) Silně popepříme, přidáme kostku masoxu, podlijeme trochou vody, trochu osolíme (masox je slaný) a dusíme doměkka.

b) Opečeme kostky chleba (dva krajíce) jako topinky. Přidáme k masu, opepříme, přidáme nakrájenou cibuli, kostku masoxu, sůl, trochu vody a opět dusíme doměkka. Pak vyjmeme maso a omáčku propasírujeme.

c) Trochu opepříme, vydatně osolíme, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Pak vše posypeme jednou nakrájenou cibulí a zeleninou na svíčkovou (petržel, celer a mrkev) a dusíme, až je zelenina nahoře dohněda a doměkka. Pak rozpustíme v jiném hrnci máslo, přidáme dvě polévkové lžíce hladké mouky, trochu do světle hněda opražíme, přidáme mléko, sůl a 15 minut vaříme, za stálého míchání přidáváme smetanu. Tímto polijeme maso před podáváním.

 d) Maso dáme na dno hrnce, nakrájíme na něj brambory na plátky cca 3 cm silné, přidáme tři polévkové lžíce vody a dáme pod pokličkou do trouby až brambory změknou. Pak osolíme a polijeme sladkou smetanou a dopečeme odkryté. Smetana trochu zahnědne. 

e) Jiná omáčka na podobném základu: máslo (asi 2 cm z kostky), dvě polévkové lžíce hladké mouky opražíme, pak zalijeme mlékem (asi hrnek), přidáme kostku masoxu a popepříme. Vaříme a mícháme 15 minut. Těsně před koncem míchání vhodíme do omáčky 100 g na ocásky nakrájeného hodonínského (šunkový, dietní) salámu. 

f) Ještě jedna omáčka: máslo, 2 polévkové lžíce hladké mouky opražíme, pak zalijeme mlékem (hrnek), vaříme a mícháme 15 min, pak přidáme nastrouhaných 100 g sýru Niva a vaříme cca 2 minuty.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang