38ZOBRAZENÍ

Určitě to mnozí z vás znají. Chladnička je plná nejrůznějších pochutin, salámů, vajíček či zeleniny od výmyslu světa, ale na nic z toho zrovna nemáte chuť. Někdo v takovém případě zvolí raději něco méně náročné a udělá si prostě sendvič s máslem, ale my máme pro vás o něco lepší alternativu. Ze surovin, které se nacházejí ve vaší chladničce, si totiž můžete připravit chutnou pomazánku a není to přitom vůbec těžké.

Pomazánka je přitom ideální jako lehčí jídlo na snídani či večeři, a to přesně podle vaší chuti, protože si ji můžete plně přizpůsobit použitím požadovaných surovin. Její příprava je většinou úplně jednoduchá a pokud člověk dodrží přesný postup podle receptu, není na ní co zkazit. Připravit pomazánku tedy dokáže i úplný kuchař začátečník. Pomazánky však nejsou ideálním jídlem pouze v případě, že vás přepadne nečekaný hlad. Pokud prolistujete kuchařskou knihu, najdete v ní opravdu pestré recepty na pomazánky, které jsou ideálním doplňkem každé oslavy. Pokud vás překvapí nečekaný host, není nic snazšího než otevřít ledničku a během několika minut můžete servírovat hotovou a chutnou pomazánku. Pomazánky jsou opravdu vděčnou součástí jídelníčku nejen u nás, ale také v mnoha světových zemích. Princip přípravy je přitom všude stejný, mění se pouze suroviny s ohledem na charakter toho kterého regionu.

Pomazánky přitom nemusíme natírat zásadně na chléb či pečivo. Využít můžeme jejich hustou konzistenci, což umožňuje využít je i na naplnění zeleniny, nejrůznějších kornoutů, závitků z plátků šunky či sýra a podobně. Co se týče zmiňované konzistence pomazánek, ta může být různá a je závislá na způsobu přípravy pomazánky. Pokud pomazánku utřeme ručně, bývá o něco hustší a méně krémová. Některé pomazánky jsou zase mnohem chutnější, pokud jsou jemné, proto při jejich přípravě raději zvolíme mixér, čímž dosáhneme snadno roztíratelné pastu. Podívejme se tedy na to, jak si připravit chutné pomazánky a jaké nejzákladnější suroviny se používají při jejich přípravě. Základem velké většiny všech pomazánek je obvykle tvaroh. Je to dáno zejména tím, že má nejlepší vlastnosti co se týče zajištění celkové konzistence pomazánky a dodá jí také neutrální, ale přitom poměrně výraznou chuť.

-Mezi základní a nejoblíbenější tvarohové pomazánky se řadí tvarohová pomazánka se šunkou

Připravíme si ji velmi jednoduše. Budeme potřebovat 300 gramů jemného tvarohu, 150 gramů šunky, 1 dl zakysané smetany a na ochucení sůl a pažitku.

Tvaroh před úpravou prolisujeme, pořádně rozmícháme, osolíme, přidáme smetanu, šunku, kterou předtím nadrobno posekáme, posypeme pažitkou a celé promícháme. Jako příloha se hodí celozrnné pečivo. Jak jsme si vzpomínali, tvaroh má univerzální chuť a proto není vůbec vyloučeno použít jej i pro přípravu sladké pomazánky.

-Tvarohová pomazánka s jahodami

na kterou potřebujeme 250g měkkého tvarohu, 2 polévkové lžíce mléka, 80g moučkového cukru a 150g čerstvých jahod. Na úvod si rozmixujeme 2/3 jahod. Postupně do mixéru přidáme tvaroh, mléko a cukr, umixujeme a přendáme do misky. Zde vmícháme zbytek nakrájených jahod a pomazánku můžeme podávat se sladkým pečivem.

-Mezi nejčastěji připravované pomazánky patří také vajíčková pomazánka

Budeme potřebovat 6 natvrdo uvařených vajec, 1 cibuli, 150g másla, 1 rajče, 1 lžíci bílého jogurtu, 1 lžíci hořčice, petrželku, mletou červenou papriku a sůl. Natvrdo uvařená vejce nadrobno pokrájíme a vložíme do mísy. Přidáme nakrájenou cibuli, máslo utřené s hořčicí a bílým jogurtem, osolíme a pořádně promícháme. Přidáme pokrájené rajče a spolu s pažitkou vmícháme do zbytku směsi. Necháme odležet 20 minut v ledničce a můžeme servírovat.

-Na pultech obchodů můžeme najít také brynzovou pomazánku

kterou si umíme snadno připravit i doma. Základními surovinami na její přípravu jsou 150g brynzy, 1 paprika a mletá červená paprika. Papriku nakrájíme na malé kostičky, vmícháme brynzu, posypeme mletou paprikou a pořádně promícháme. Bez velké námahy tak získáme velmi chutnou a oblíbenou pomazánku.

-Poslední pomazánkou kterou si dnes rozebereme je škvarková pomazánka

200g škvarků umeleme spolu s 3 uvařenými vejci a trochou cibule, přidáme 3 lžíce hořčice, osolíme, opepříme a spolu chvíli mixujeme. Ideální je na tmavé pečivo a servírujeme ji s okurkou. Tak to byly některé základní druhy pomazánek, které si umíte jednoduše a hlavně rychle připravit i v pohodlí domova. Existují i další, mnohem exotičtější druhy pomazánek, o těch si ale povíme někdy příště.