33ZOBRAZENÍ

Ryby

Pokud budeme používat mražené ryby, pak doporučuji je nechat v místnosti rozmrazit a odstranit z nich vodu. Často je to až 30 procent hmotnosti masa.

Vynikající rybou je pangasius. Hmmmmmmmmm, někteří tímto druhem ryb opovrhují, viz můj syn Martin.

1) Ryba na bylinkové omáčce

Rybu nakrájíme na kousky, pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme. Po chvíli ji přendáme do vymazaného máslem pekáčku, zalijeme vínem a dáme do rozehřáté trouby péci na deset minut. Mezitím prohřejeme smetanu, ochucenou solí a pepřem, podržíme chvíli na malém plameni až do zhoustnutí omáčky a vmícháme nasekané bylinky (4 větvičky petrželky, 4 lístečky estragonu, 6 lístků bazalky, 1 větvička kopru.) Omáčku nalijeme na rybu a podáváme ozdobeného koprem.

2) Rybí kuličky

Filé nakrájíme na kostičky, posolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a dáme do lednice na půl hodinky. V mezičase nasekáme cibuli a zesklovatíme ji na troše oleje. Pak vyndáme rybu, přidáme k ní housku namočenou v mléce, nakrájené kapary, cibulku a vejce. Vše pečlivě zpracujeme, dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Ze vzniklé hmoty vytvoříme kuličky, ty obalíme ve strouhance a osmažíme do zlatova.

3) Ryba na ostro

Půl kilogramu filetů opláchneme, nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Cibuli, česnek a papričku nasekáme na drobno. Lžíci oleje rozehřejeme na pánvi, ze všech stran krátce rybu osmažíme, přihodíme česnek, cibuli a papričku. Všechno chvilku osmažíme, pak přilijeme zeleninový vývar, přidáme rajský protlak a dusíme dokud ryba nebude měkká.

4) Fazolky s rybou

Půl kilogramu brambor nakrájené na kostičky a překrájené fazolové lusky zbavené pevných vláken uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. Rozmražené filé (500 g) pokapeme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a na oleji z obou stran opékáme asi 4 minuty. Vyjmeme je a uložíme v teple. Do vypečené šťávy přilijeme víno, vývar a zbylou citrónovou šťávu. Uvedeme do varu a pak zahustíme z másla a mouky připravenou světlou jíškou. Při mírné teplotě necháme přejít varem a dochutíme solí a pepřem. Na talíře rozdělíme uvařené brambory s fazolkami, přidáme porci filé a přelijeme omáčkou. Ozdobíme plátky citrónu.

5) Rybí závitky

Rybí filé osolíme, opepříme a pokapeme citrónovou šťávou. Potom je podélně stočíme do závitků dovnitř vložíme plátek anglické slaniny a upevníme párátkem. Zeleninu přelijeme malým množstvím vody, přidáme bujónovou kostku, přivedeme k varu a zhruba po pěti minutách přidáme rybí závitky a společně při mírné teplotě dusíme ještě asi deset minut. Jogurt smícháme s hořčicí, vínem a koprem, za stálého míchání prohřejeme a dochutíme solí a pepřem. Omáčkou přeléváme na talířích filé se zeleninou, podáváme s brambory vařenými ve slupce.

6) Rybí filé v alobalu (1)

Rybí filé necháme rozmrazit, lehce je osolíme a okořeníme (pepř, citron a kmín). Kousky alobalu ve středu potřeme tukem, vložíme okořeněné kousky filé, na které rozdělíme zeleninovou směs. Vše dobře zabalíme a pečeme při teplotě 180°C asi 30 minut. Hotové porce můžeme podávat v alobalu. Na talíři ozdobíme plátky citrónu. Podáváme s vařenými brambory.

7) Rybí filé v alobalu (2)

Rybu na kousku alobalu potřeme citrovou šťávou, přidáme větvičku rozmarýnu, posolíme a přidáme oříšek másla. Vše pečlivě zabalíme a pečeme při teplotě 180 °C asi 30 minut. Podáváme s vařenými brambory.

8) Zapečená ryba se sýrem

Očištěné plátky nebo porce ryb rozložíme na pekáček, pokapeme citrónem, osolíme a na každou porci položíme plátek másla. Trochu podlijeme vodou a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 20 minut.

Pak vyjmeme pekáč z trouby, rybí porce posypeme nastrouhaným sýrem a dáme zapéct až sýr zezlátne. Na talíři každou porci zdobíme lžičkou tatarské omáčky.

9) Chlebová ryba

Na dno pekáče rozložíme kousky másla a krajíčky chleba. Na ně položíme kůží dolů obě poloviny ryby. Slaninu nakrájíme na tenké plátky, položíme na rybu, osolíme a opepříme. Pečeme v předehřáté troubě, jakmile se máslo začne škvařit, podlijeme ho vínem. Několikrát poléváme vypečenou šťávou dokud maso nezíská zlatavou barvu (cca 40 minut).

10) Ryba v trojobalu

Filety z ryb omyjeme, osušíme, osolíme. Namočíme v hladké mouce, pak v rozmíchaném vajíčku a nakonec obalíme ve strouhance. Pečeme na slunečnicovém oleji do zlatova. Podáváme s bramborem nebo bramborovým salátem.