Studená slaná roláda se špenátem je vhodná jako slaný pokrm například na oslavu jako alternativa sladkých dezertů. Její příprava není složitá a hosté, kteří nemají rádi sladké jídlo tuto slanou variantu určitě ocení.

Existuje mnoho způsobů přípravy špenátu. Můžete si ho koupit konzervovaný nebo čerstvý a jíst ho vařený nebo syrový. Je vynikající buď samotný, nebo v jiných pokrmech, jako právě například v „mechové“ roládě. Jak postupovat při její přípravě?

Špenát

Konzumace špenátu může prospívat zdraví očí, snižovat oxidační stres, pomáhat předcházet rakovině a snižovat krevní tlak. Špenát má nízký obsah sacharidů, ale vysoký obsah nerozpustné vlákniny. Tento typ vlákniny může prospívat vašemu trávení.

Tato zelenina je také bohatá na živiny. Obsahuje velké množství karotenoidů, vitaminu C, vitaminu K, kyseliny listové, železa a vápníku.

Špenát obsahuje vitaminy a hodně vlákniny.

Lidé se sklonem k ledvinovým kamenům by se měli špenátu vyhnout. Špenátové listy mají také velmi vysoký obsah vitaminu K1, což může být problém pro lidi užívající léky na ředění krve.

Nejlepší roláda se špenátem – recept

Úžasný středobod, který je jednoduchý na přípravu a jistě zaujme vegetariány i jedlíky masa.

Ingredience na nejlepší roládu se špenátem

  • 2 x 200 g sáčky hotového omytého špenátu
  • 5 velkých vajec, oddělených
  • 200 g sýra fromage frais (ne toho prakticky odtučněného)
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 150 g balení smetanového sýra s česnekem a bylinkami nebo roládou
  • jemně nastrouhaný vegetariánský sýr ve stylu parmezánu
  • 10-12 sušených rajčat, drcených

Postup na nejlepší roládu se špenátem

  1. Troubu předehřejte na 190 °C a formu Swiss roll tin na pečení (23 x 32 cm) vyložte pečicím papírem.
  2. Špenát uvařte v mikrovlnné troubě podle návodu na obalu (asi 2 minuty pro každý sáček), a když vychladne, vymačkejte z něj co nejvíce šťávy.
  3. Vyklopte špenát do kuchyňského robotu a přidejte žloutky, 1 lžíci fromage frais, hodně koření a mouku. Mixujte, dokud nebude opravdu jemně nasekaný a dobře promíchaný.
  4. Bílky ušlehejte do tuha a pak je vmíchejte do špenátové směsi. Rozetřete do formy a pečte 12-15 minut, dokud není na dotek pevná.
  5. Mezitím vyšlehejte zbytek fromage frais do krémového sýra s česnekem a bylinkami, dokud nevznikne krém.
  6. Na pracovní plochu položte list pečicího papíru a posypte ho trochou vegetariánského parmezánu.
  7. Obraťte špenátovou směs na pracovní plochu a opatrně z ní sundejte papír. Potřete je sýrovou směsí a rozprostřete na ně rajčata. Srolujte od nejkratšího konce a použijte k tomu papír. Ihned podávejte.
Roládu se špenátem ocení i vegetariáni.

TIP: Vyzkoušejte recept na špenát, špenátové lasagne, špenátový quiche, kuřecí roládu se šunkou a sýrem nebo šneky z listového těsta.

Roláda s listovým špenátem – recept

Atraktivní pochoutka, která se podává při pokojové teplotě, takže se nemusíte stresovat na poslední chvíli.

Ingredience na roládu s listovým špenátem

  • 400 g listového baby špenátu
  • 6 středně velkých vajec, oddělených
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 40 g vegetariánského sýra ve stylu parmezánu
  • 500 g ricotty
  • 3 lžíce nasekané čerstvé pažitky
  • 1 červená paprika, zbavená semínek a nakrájená nadrobno
  • 25 g nasekaných pražených lískových oříšků a další na ozdobu

Postup na roládu s listovým špenátem

  1. Předehřejte troubu na 190 °C a vyložte plech o rozměrech 23 x 33 cm papírem na pečení. Vyprázdněte špenát do velké pánve, přidejte 50 ml vody a za častého míchání vařte, dokud špenát nezvadne.
  2. Vyprázdněte do cedníku a nechte vychladnout pod studenou tekoucí vodou.
  3. Vyjměte hrst špenátu a pevně z něj vymačkejte přebytečnou vlhkost. Špenát vložte do kuchyňského robotu spolu se žloutky, moukou, práškem do pečiva, muškátovým oříškem a trochou koření. Šlehejte, dokud není špenát jemně nasekaný. Vyškrábejte ho do velké mísy.
  4. V oddělené velké míse ušlehejte bílky, dokud nedosáhnou tuhých špiček. Vmíchejte jednu třetinu bílků do mísy se špenátem, aby se uvolnily, a poté vmíchejte zbývající bílky, přičemž zachovejte co nejvíce vzduchu.
  5. Směs rozetřete do připravené formy a pečte 12-15 minut nebo dokud není na dotek pevná a lehce zlatavá. Mezitím posypte velký list pečicího papíru na pracovní ploše sýrem ve stylu parmezánu.
  6. Po upečení obraťte špenátovou formu na připravený papír, vyjměte formu a nechte roládu vychladnout.
  7. Na přípravu náplně smíchejte ricottu, pažitku, červenou papriku, lískové oříšky a hodně koření.
  8. Z rolády sloupněte horní papír na pečení a rozetřete na ni náplň.
  9. Pomocí spodního papíru srolujte roládu od jednoho z kratších okrajů. Přeneste ji na servírovací talíř švem dolů.
  10. Ozdobte ji posypem parmezánem a nasekanými praženými lískovými oříšky. Podávejte.
Pro špenátovou variantu rolády použijte vegetariánský sýr.

Špenátová roláda s lososem – recept

Recept na špenátovou roládu z uzeného lososa s kaviárem je nejoblíbenějším pokrmem pro každou příležitost jako předkrm, snídaňová roláda nebo svačina.

Ingredience na špenátovou roládu s lososem

  • 200 g uzeného lososa
  • 3 vejce
  • 200 g mraženého špenátu
  • 200 g tvrdého sýra
  • 200 g smetanového sýra
  • 100 g (6 lžic) kaviáru

Postup na špenátovou roládu s lososem

  1. Připravte si všechny ingredience. Pokud používáte mražený špenát, nechte ho zcela rozmrazit. Kaviár můžete nahradit oblíbenou náplní.
  2. Předehřejte troubu na 200 °C. Pomocí ručního mixéru nejprve vyšlehejte vejce do nadýchané pěny. Jakmile jsou promíchaná, přidejte rozmražený špenát.
  3. Opět ručním mixérem důkladně promíchejte a přeneste na plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou fólií. Pomocí ruční stěrky se ujistěte, že je hmota rovnoměrně rozprostřena po celém plechu.
  4. Na špenátovo-vajíčkovou směs nasypte všechen nastrouhaný sýr. Ujistěte se, že je sýr rovnoměrně rozprostřen po celé ploše. Vložte do trouby a pečte 15 minut.
  5. Jakmile je špenátová roláda upečená, nechte ji vychladnout a potřete ji smetanovým sýrem. Na krémový sýr rovnoměrně položte plátky lososa.
  6. Na začátek špenátové rolády položte malou lžičkou všechen kaviár zarovnaný do jedné řady. Do části, kterou začnete rolovat.
  7. Začněte rolovat ze strany, kam jste položili kaviár a lososa. Oběma rukama začněte roládu rolovat.
  8. Jakmile je celá lososová roláda srolovaná, vezměte si kousek plastové fólie a srolujte s ní lososa.
  9. Konce potravinářské fólie stočte a celý kus vložte do chladničky. Nejlepší je nechat v chladničce přes noc.
Roláda s lososem a špenátem je vhodná jako předkrm nebo svačina.

Recept na špenátovou roládu s bylinkami

V tomto receptu se střídají bylinky podle toho, co je na zahradě k dispozici.

Ingredience na špenátovou roládu s bylinkami

  • 40 g nesoleného másla
  • 40 g hladké mouky
  • 640 ml plnotučného mléka
  • 340 g špenátu
  • 3 středně velká vejce, oddělená
  • 300 g plnotučného smetanového sýra
  • malý svazek čerstvé pažitky, nakrájené na kousky
  • 2 lžíce nasekaných lístků čerstvé bazalky
  • 1 lžička nasekaných čerstvých estragonových listů (pelyněk)
  • jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu

Postup na špenátovou roládu s bylinkami

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Plech o rozměrech 20 x 30 cm vyložte pečicím papírem.
  2. V silném hrnci rozpusťte máslo na mírném ohni. Dřevěnou lžící vmíchejte mouku a vařte 3 minuty nebo do světle zlaté barvy. Postupně za stálého míchání přidávejte mléko, dokud není omáčka hladká.
  3. Za pravidelného míchání ji 15 minut prudce vařte, dokud nebude hustá a sametová. Omáčku přelijte do mixéru a nechte vychladnout.
  4. Mezitím špenát na několik vteřin povařte ve velkém hrnci s vroucí vodou nebo ho vložte do cedníku a přelijte vroucí vodou. Slijte a osvěžte pod studenou vodou. Vymačkejte z něj vodu a nakrájejte ho nadrobno. Přidejte špenát do bílé omáčky, rozmixujte, ochutnejte a dochuťte.
  5. Do mixéru přidejte po jednom žloutku a šlehejte, aby se spojily. Směs přendejte do velké mísy a dejte stranou.
  6. V čisté suché míse ušlehejte bílky do měkkých špiček. Kovovou lžící opatrně vmíchejte bílky do špenátové směsi. Rychle nalijte do připraveného plechu a pečte 15-20 minut, dokud směs nevykyne a po stlačení mírně nepruží. Roládu nechte ve formě vychladnout.
  7. Sýr vložte do mísy. Vmíchejte bylinky a kůru a dochuťte.
  8. Nožem uvolněte okraj rolády a překlopte ji na velký plech s pečicím papírem. Opatrně odlepte použitý pečicí papír od rolády a potřete ji bylinkovým sýrem, přičemž ponechte 2 cm okraj.
  9. Postupujte od kratší strany a pomocí pečicího papíru pod ní roládu jemně, ale pevně srolujte do rolády. Roládu položte na prkénko nebo servírovací talíř švem dolů a nechte ji 2-3 hodiny chladit.
  10. Dvacet minut před podáváním roládu vyjměte z chladničky a trochu seřízněte konce, aby se roláda upravila.
V receptu na špenátovou roládu použijte bylinky dle vlastního výběru.

TIP: Vymačkejte ze špenátu co nejvíce vody, aby se roláda nerozmočila. Uvařený a osušený špenát vložte do utěrky a vyždímejte ho nebo ho prolisujte v lisu na brambory.

Špenátová roláda – recept

Tato špenátová roláda má lahodnou náplň ze smetanového sýra, artyčoků a sýru čedar. Je to snadný recept na keto oběd podávaný buď teplý, nebo studený.

Ingredience na špenátovou roládu

Roláda

  • 1 šálek vařeného špenátu
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • 4 středně velká vejce odděleně
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • 4 lžíce strouhaného parmezánu vegetariánského typu
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky černého pepře

Náplň

  • 60 g smetanového sýra změklého na pokojovou teplotu
  • 3 artyčoky nakrájené nadrobno
  • 1/2 šálku rozdrobeného sýra čedar

Postup na špenátovou roládu

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Formu o rozměrech 23 x 33 cm vyložte papírem na pečení.
  3. Pokud používáte čerstvý špenát, povařte ho několik minut, dokud nezměkne.
  4. Špenát, rozpuštěné máslo, žloutky, muškátový oříšek, sůl a pepř vložte do mixéru (lze to udělat i ručním mixérem).
  5. Mixujte, dokud směs nebude hladká, a poté ji nalijte do velké mísy.
  6. V jiné míse ušlehejte bílky, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Jemně je vmíchejte do špenátové směsi.
  7. Směs nalijte do formy, zarovnejte vrchní část a pečte 10-12 minut, dokud není vrchní část pevná.
  8. Na kuchyňskou desku položte pečicí papír a posypte ji strouhaným parmezánem.
  9. Vyjměte formu z trouby a otočte ji na pečicí papír potřený parmezánem (pozor, používejte rukavice).
  10. Před vyklopením můžete roládu nechat mírně vychladnout, jen se ujistěte, že je teplá, aby se sýr na špenátovou roládu přilepil. Opatrně sloupněte papír z rolády.
  11. Špenátovou roládu potřete tenkou vrstvou smetanového sýra a rovnoměrně na ni rozprostřete nakrájené artyčoky a sýr čedar.
  12. Od jednoho z delších konců roládu opatrně srolujte. Pokud použijete menší okraj, vytvoříte silnější roládu.
  13. Nakrájejte, podávejte a pochutnejte si.
Tento recept je skvělá varianta s nízkým obsahem sacharidů, která navíc hezky vypadá.

Pár plátků rolády se zeleným salátem je za studena skvělým obědem a zejména obědovým balíčkem. Chcete-li z ní udělat vydatný oběd, zkuste ji podávat se salátem z okurek, ředkviček a kopru nebo s jednoduchým salátem caprese. Pro křupavou chuť zkuste salát s vlašskými ořechy a modrým sýrem.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang