Thajská kuchyně – recepty

Hlavní jídlaMagazínMasoRybyRýžeSaláty

Thajská kuchyně je další z typicky asijských kuchyní. Tudíž není divu, že její základ tvoří především rýže. Jaké další ingredience se v thajské kuchyni objevují? A jaké zvyky je třeba dodržet při stolování v Thajsku?

Thajská kuchyně obsahuje mnoho exotických ingrediencí. Zajímavé jsou ovšem také zvyky a pravidla, která jsou při stolování v Thajsku dodržována. Jaké to jsou?

Thajské pokrmy

Oblíbeným thajským pokrmem je například pasta z arašídů s názvem thúa bon. Na talířích v Thajsku se objevují také například smažení mravenci, žáby či kobylky. Typickým pokrmem je také rybí omáčka s chilli – náam plaa phrík. Z rýžových nudlí se připravuje oblíbený pokrm Pad Thai.

Náam phrík sii raachaa je velmi ostrá omáčka oranžové barvy. Thajská kuchyně není v žádném případě jednotná. Stejně jako v jiných zemích, i zde se liší kraj od kraje. Rozdíly najdete v přípravě rýže, používání kari či zázvoru, salátů i chilli.

Zvyky při stolování v Thajsku

Zatímco u nás svolává hospodyňka či hostitelka strávníky ke stolu slovy: „Oběd!“ nebo „pojďte, je nandáno“, či „na stole“, v Thajsku se svolává ke stolu slovy: „je čas jíst rýži“ nebo „je čas na rýži“.

V Thajsku není zvykem dostávat na stůl talíř s „přednastavenou“ porcí určenou jen Vám, jako je to ve zvyku u nás, ale v Thajsku dostanete před sebe pouze talíř s rýží, ostatní omáčky a přílohy jsou soustřeďovány do středu stolu a obsluhujete se dle své libosti a chuti ve vámi žádaném množství.

Jídla se také nepodávají v chodech, ale jsou doneseny všechny zároveň a je jen na vás, po čem se vrhnete jako první. Thajci používají při stolování pouze hůlky, popřípadě pak lžíci a vidličku – stejně jako Filipínci. Lžíce se drží v pravé ruce, vidlička v levé a slouží k přihrnování potravy na lžíci. Pokud si vidličku omylem strčíte do úst, uděláte slušné faux pas.

Pravá ruka je považována za nečistou. Proto se v ní smí držet jen lžíce. Nůž se nepoužívá ze dvou důvodů – je symbolem agrese a není potřeba, jelikož pokrmy jsou servírované již ve stavu, kde nůž nevyužijete.

Na tuze oblíbenou lepkavou rýži nepotřebujete ani vidličku, ani lžíci ani hůlky. Postačí vám prsty pravé ruky. Sůl nahrazují rybí omáčkou. Slušně vychovaní stolovníci objednají vždy o porci více, než je přísedících u stolu.

Vaření doma v Thajsku

Thajci většinou nejedí doma, všude je dosti stánků a restaurací kam lze zajít a najíst se bez zbytečného špinění nádobí a práce. Hlavně jde také o společenskou událost.

Existují také agentury, které pošlou přímo k vám domů, do kuchyně pravého thajského kuchaře, který si sebou přiveze vše potřebné a připraví vám thajský pokrm dle vašeho přání. Součástí je i úklid kuchyně po vaření. Pokud se budete chtít také sami něco přiučit, můžete pokrm připravovat společně.

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang