39ZOBRAZENÍ


Pórková polévka

Dva cm másla vložíme do hrnce a máslo rozpustíme. Přidáme očištěné a nakrájené čtyři syrové mrkve (na kolečka, na kostičky) a 200 g nakrájených brambor. Pak přidáme tři p. l. hl. m. a mícháme, až mouka se zbarví dozlatova. Zalijeme vroucí vodou, přidáme na kolečka nakrájený celý pórek (to zelené i to bílé). Vaříme 15 minut.

Zeleninová – krémová

Když zelenina není moc krásná, pak celé dvě oloupané brambory, dvě oloupané mrkve, jednu cibuli, košťál z květáku a brokolice vaříme cca 30 minut. Vše opatrně vložíme do mixéru, přecedíme a vlijeme zpět do hrnce, přidáme dva cm másla a krátce povaříme. Podáváme s krutony nebo čerstvým bílým pečivem. (Zlepšíme přikápnutím smetany – mňam.)

Květáková

Dva cm másla vložíme do hrnce a máslo rozpustíme. Přidáme tři p. l. hl. m. a mícháme až mouka se zbarví do světla. Zalijeme vroucí vodou, přidáme dvě k. l. soli, pepř, na špičku nože muškátový květ, půl k. l. kmínu a jednu růžici květáku rozebranou na malé růžičky a povaříme deset minut.

Kapustová

Dva cm másla vložíme do hrnce a máslo rozpustíme. Přidáme tři p. l. hl. m. a mícháme, až se mouka zbarví dozlatova. Zalijeme vroucí vodou, přidáme dvě k. l. soli, pepř, půl k. l. kmínu, 200 g nakrájené kapusty a 200 g nakrájených brambor. Vaříme deset minut. Pak přidáme jednu nakrájenou klobásku např. Ostravskou a ještě pět minut povaříme.

Sýrová

Dva cm másla vložíme do hrnce a máslo rozpustíme. Přidáme nakrájenou cibulku a tři p. l. hl. m. a mícháme, až mouka se zbarví dozlatova. Zalijeme mlékem a deset minut provaříme. Pak přidáme deset deka nastrouhané Nivy a asi jednu minutu vaříme. Podáváme s topinkou nebo krutony.

Hovězí, slepičí, kuřecí bujón

Koupíme 300 g hovězího masa „na polévku“. Koupíme slepici, rozpůlíme, omyjeme, očistíme. Chystáme kuřecí roládu, zbyla ubohá kostřička? Maso omyjeme a vložíme do osolené studené vody a pomalu ohříváme a zvolna vaříme i tři hodiny. Ocedíme. Pak přidáme nakrájenou mrkev (100 g), pepř, kousek celeru, petržele (případně chilli koření) a deset minut povaříme. Nakonec vhodíme hrst tenkých nudlí – stačí, když polévka zabublá a vše je hotovo.

Koprová gagi polévka

Na másle dozlatova osmažíme cibulku s dvěmi p. l. hl. m. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme 300 g na kostičky nakrájených syrových brambor. Vaříme doměkka. Na závěr do vroucí polévky přidáme dva kelímky zakysané smetany, hrst nakrájeného kopru a čtyři natvrdo uvařená vejce nakrájená na kousky a vše jen přivedeme do varu.

Francouzská cibulačka

Jeden kilogram cibule nakrájíme na větší proužky, osmažíme lehce „dosklovata“ na oleji (může být olivový), osolíme, opeříme a přidáme kostku masoxu a k. l. kmínu. Zalijeme litrem studené osolené vody, půllitrem bílého vína a pomalu ohříváme a zvolna vaříme asi půl hodiny. Ocedíme. Pak přidáme nasekaný kopr, estragon nebo nasekanou nať petrželky – stačí, když polévka zabublá a vše je hotovo.

Vepřová polévka

Kilo bůčku vhodíme do osolené, opepřené vody. Přidáme jednu cibuli, dva bobkové listy, čtyři kuličky jalovce, čtyři kuličky nového koření, pepř a dvě k. l. soli a vaříme cca dvě hodiny. Ve vývaru 15 minut povaříme 400 g nakrájených brambor, 200 g nakrájené mrkve, kousek celeru. Nakonec vhodíme půl k. l. majoránky, nevaříme, jen vmícháme.

(Bůček necháme zchladnout, podáváme posléze s čerstvým chlebem, solí, pepřem a žlučníkáři chystají sanitu.)