15ZOBRAZENÍ


Příprava oleje probíhá výhradně bez použití jakékoliv chemie, jedná se o čistý přírodní extrakt. Panenský olivový olej se připravuje stejně jako olej extra panenský, avšak neprošel již hodnotovými kritérii. Používá se jako hlavní složka pro následující čtyři druhy olivových olejů. Samostatně, tedy s nálepkou panenský olivový olej, není na českém trhu dostupný. Zbylé čtyři druhy jsou již kombinací panenského oleje prakticky s pozůstalou drtí z oliv, které daly vzniknout extra panenskému a panenskému olivovému oleji. Z takovýchto olejů, které jsou připraveny rafinací, se vytrácejí zdraví prospěšné látky a automaticky padají do skupiny oněch běžných či obyčejných olejů.

Označujeme jej jako „běžný“ olej, je základní složkou pro výrobu oleje druhu pure. Jako jakýsi meziprodukt při výrobě pure vzniká lampante. Také podléhá rafinaci, je výrazně chuťově nedokonalý, po rafinaci nesmí nést známky chemického procesu. Jeho nedokonalost je tak vysoká, že se tento produkt užíval jako olej lampový. Po smísení lampante s olejem extra panenským nebo panenským získáváme olej pure, tzv. „čistý“.

 



Obsahuje v průměru 8% oleje panenského, čili je vhodný již na vaření, pouze však k přípravě pokrmů teplé kuchyně. Postrádá zdraví prospěšné látky, chuťově neutrální. Sansa („Olio di Sansa di oliva“, „Pomace oil“) se získává z olivové drti – odpadu – který zbyl po prvním lisování. Nenese již známky olivového oleje, v žebříčku kvality stojí na nejnižším místě. Může být však užíván v teplé kuchyni. Zárukou nejvyšší jakosti je tedy olej s přívlastkem extra panenský olivový olej, teď už jen vybrat správně z pestré nabídky, kterou trh nabízí. Dále také ochutnejte olivy.