Zeleninový quiche je skvělý pokrm vhodný nejen jako hlavní jídlo, ale také jako například slaná svačina. Jedná se o zeleninový koláč, který je poslední dobou velmi populární. Jak na jeho přípravu?

Přestože je quiche především časově náročnější na přípravu, výsledek opravdu stojí za to. Jaké ingredience si na jeho přípravu nachystat?

Zeleninový quiche ingredience

Ingredience:

  • 150 g špaldové mouky
  • 3 vajíčka
  • 75 g rostlinného tuku Alsan Bio (bez mléčných komponent a bez cholesterolu)
  • sůl
  • půl velkého hrnku (sójové) smetany (Provamel)
  • půl velkého hrnku kysané smetany
  • balení (600 g) mražené zeleninové polévkové směsi
  • čtvrtka žluté nebo oranžové papriky
  • lžíce sušené bazalky
  • strouhaný sýr podle chuti (ementál, ale i třeba parmezánového typu, nebo mix)
  • pepř

Postup zeleninového quiche

Těsto i náplň připravujeme nejlépe 2 hodiny před pečením. Sójovou smetanu smícháme ve velkém hrnku s kysanou smetanou, důkladně promícháme vidličkou, přikryjeme potravinářskou fólií a schováme do ledničky. Zeleninu rozmrazíme.

Těsto by se mělo připravovat na vále, ale stačí i mísa. Nejdřív si lehce našleháme jedno vajíčko. Mouku prosejeme na vál, veprostřed vyrobíme důlek a naplníme ho vajíčkem, trochou soli a na kousíčky nakrájeným tukem. Všechno dohromady rukama zpracujeme v těsto.

Nejlíp se těsto prohněte, když mu dáme několikrát stejnou rozcvičku: z těsta uděláme kouli, tu zploštíme na placku a placku znovu spojíme v kouli. Takhle „rozcvičené“ těsto zabalíme v kouli do fólie a necháme odpočívat v ledničce. Asi za dvě hodiny přichází další rozcvička.

Na začátek rozehřejeme troubu na 200 stupňů. Těsto znovu propracujeme a nakonec rozválíme na tenkou placku, o pár centimetrů větší, než je průměr středně velké koláčové formy. Placku překlopíme do formy a upravíme okraje. Je dobré propichovat dno vidličkou.

Nádivka

V míse spojíme smetanu s dvěma vajíčky, rozmraženou zeleninou, solí a lžící bazalky. Barevnou papriku nakrájíme na kratší proužky. Směs vyklopíme do formy, povrch posypeme sýrem a navrch naaranžujeme proužky papriky. Pak všechno řádně opepříme čerstvě umletým pepřem, znovu trochu posypeme bazalkou a okraje lehce překlopíme ke středu. Pečeme v troubě asi 30-40 minut.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang