Historie žvýkaček u nás...

Zajímá vás historie jedné z nejpopulárnějších cukrovinek u nás i ve světě? Kde se vzala, jak se vyráběla, jaká úskalí musela překonat než dosáhla podoby, ve které ji dnes známe, a jak vypadal její vývoj u nás i v ostatních částech světa? V dnešním díle se zaměříme ..

Evropská a světová kuchyně - Island

Mé první setkání s islandskou kuchyní nebylo zrovna z těch nejchutnějších. Jednalo se sice o mnohdy opěvovanou specialitu, ale dozajista pocházela z těch pro mě méně lákavých pokrmů. Kdyby mi byl prozrazen původ páchnoucího masa a jeho příprava, dozajista bych odolala a ..

Evropská a světová kuchyně - Slovensko

Brynza, halušky, langoše, pagáče….to je pouze několik málo pokrmů, za kterými se jezdí k našim blízkým sousedům. Přestože se naše a slovenská kuchyně příliš nerůzní, přeci jen se najde několik „pochoutek“, které jsou pro tento kraj specifický a každý, kdo ..

Thajská kuchyně

Pasta z arašídů thúa bon.Smažení mravenci, žáby či kobylky…Rybí omáčka s chilli náam plaa phrík.Náam phrík sii raachaa – velmi ostrá omáčka oranžové barvy.Thajská kuchyně není v žádném případě jednotná. Stejně jako v jiných zemích, i zde se liší kraj od kraje. ..

Jak se pozná kvalita restaurace?

Restaurace by měla mít příjemnou atmosféru Restaurace je místem, kde člověk může vypnout, uvolnit se, zapomenout na své starosti a povinnosti, a kde si jen užívá příjemné atmosféry, dobrého jídla a s radostí se nechá obsluhovat. Jak se ale pozná skutečná kvalita restaurace? ..

Halušky se zelím a uzeným

Ingredience:5 větších brambor, 20dkg hladké mouky, 1 vejce, sůl, 60dkg uzeného masa, 1 kysané zelí, 2 cibule Ze všeho nejdřív se pusťte do přípravy zelí a uzeného masa. Dušení zelí vám zabere minimálně 45 minut, tak abyste jej měli hotové současně s haluškami. Nakrájejte ..

Ryby

RybyPokud budeme používat mražené ryby, pak doporučuji je nechat v místnosti rozmrazit a odstranit z nich vodu. Často je to až 30 procent hmotnosti masa.Vynikající rybou je pangasius. Hmmmmmmmmm, někteří tímto druhem ryb opovrhují, viz můj syn Martin.1) Ryba na bylinkové ..

Rybí maso: zdravé, chutné a někdy i BIO

Jíte ryby? Odborníci na zdravou výživu a mnozí profesionální kuchaři se shodují, že rybí maso by mělo být obsaženo v jídelníčku každého z nás minimálně jednou týdně. Sci-fi? Pro někoho ano, pro jiné zase běžná záležitost. Ať tak nebo onak, rybí maso je považováno ..

Jak na to - výběr avokáda a jeho skladování

Jako většina ovoce ani avokáda nedozrají pokud jsou očesána dříve. Nezralé plody bývají velmi tvrdé. Vybírejte si pouze taková avokáda, která nemají na svém povrchu žádná viditelná poškození a pouze taková, která se vám zdají být v celém svém objemu plná. Vyhýbejte ..

Zdravý olivový olej

Příprava oleje probíhá výhradně bez použití jakékoliv chemie, jedná se o čistý přírodní extrakt. Panenský olivový olej se připravuje stejně jako olej extra panenský, avšak neprošel již hodnotovými kritérii. Používá se jako hlavní složka pro následující čtyři druhy ..

Uzeniny - patří na náš stůl?

Proč se jim vyhnout? Určitě proto, že obsahují poměrně vysoké procento soli, díky čemuž pak naše tělo zadržuje vodu a zvyšuje se nám krevní tlak. Vysoký obsah živočišných tuků zase u nadměrných konzumentů vede k boji s obezitou a zvýšeným cholesterolem a následně i s ..

Slavnostní menu

Každá společenská událost přináší kromě jiného i potřebu zajistit pro hosty dostatek jídla. Pokud chcete být opravdu dobrý hostitelem, je třeba, abyste si při sestavování jídelníčku dali dobrý pozor a zakomponovali do něj všechny potřebné náležitosti. My se vám nyní ..