46ZOBRAZENÍ

První zmínky o sladké pochoutce z mouky, medu, oříšku a mléka pocházejí z dávné minulosti z oblasti staré Arménie. Tenhle koláč byl oblíbený zejména díky dlouhé trvanlivosti a skvělé chuti a dostal název zázrak z medu. Dnes jej známe spíš pod jménem Marlenka. Podívejme se společne na tajemství její úspěchu.

Základem Marlenky je nadýchané medovo - ořechové těsto, které se v několika vrstvách prokládá a slepuje směsí karamelového krému. To vše je doplněno o tenkou čokoládovou polevu s kousky karamelu a posypáno nadrobno posekanými ořechy. Dnes se s tímhle dortem můžme setkat zejména v restauracích nebo kavárnach, kde se podává jako chutný dezert ke kávě nebo čaji. Marlenka je charakteristická tím, že neobsahuje žádné konzervační látky a i přesto si uchová svoji kvalitu mimořádně dlouhou dobu. I když příprava tohoto dortu není zrovna nejjednodušší, v domácích podmínkach by to měl zvládnout každý alespoň trochu zručný kuchař. 


Takže co budeme na přípravu jemné a lahodné Marlenky podle našeho receptu potřebovat?

Do těsta jde 100g másla, 2 polévkové lžíce medu, 2 vejce, 250g cukru krystalového cukru, 1 čajová lžíce octa, 1 polévková lžíci sody a 700g hladké mouky. Krém tvoří 200g másla, mleté vlašské ořechy, 1 kondenzované mléko a podle chuti koňak. Postup přípravy se může lišit v závislosti od receptu, my jsme pro vás vybrali následující: V jedném hrnku si smícháme ocet se sodou, v druhém cukr, máslo a med. Spolu vymícháme, dáme vařit a po chvilce přidáme vejce.

Směs je hotova, když je hnědá a mái pěnový povrch. Necháme vychladit, pak přidáme hladkou mouku, spracujeme na těsto, které rozdělíme na 8 menších kuliček. Ty necháme hodinku odpočinout a začneme s válením na tenké placky. Nezlakněte se, těsto bude hodně tvrdé a dá dost práce vypracovat jej. Vyválené pláty dáme péct do trouby při 190 stupních na přibližně čtyři minuty. Ještě před samotnou přípravou vložíme kondenzované mléko do vodní lázně nejméně na tři hodiny. Vychlazené jej rozmixujeme s máslem, můžeme přidat ořechy a koňak. V poslední fáze takto připraveným kondenzovaným mlékem potíráme jednotlivé pláty těsta. Poslední zbylá placka se již nenatírá, ale nastrouhá se na povrch celého koláče. Ozdobíme roztopenou čokoládovou polevou, necháme odležte, aby dort změkl a Marlenka je hotová. Proces lze urychlit použitím již hotových medových plátů.