24ZOBRAZENÍ

               

Ingredience:

Těsto: 250 g polohrubé mouky, 250 g hrubé mouky, špetka soli, 1 sáček sušeného nebo ½ kostky čerstvého droždí, 4 žloutky, 250 ml mléka, 100 g změklého másla, 125 g krupicového cukru, 1 kelímek smetany, rum na polití, 1 vanilkový cukr a 10 dkg moučkového cukru na posypání.

Náplně:

Tvarohová náplň:

2 kostky tvarohu, ½ kelímku smetany ke šlehání, 1 balíček vanilkového cukru, 1 žloutek, 1 bílek na sníh a rum podle chuti.

Povidlová náplň:

švestková povidla, tlučený hřebíček a rum

Maková náplň:

70 g cukru krupice, 1 balíček vanilkového cukru, 140 g mletého máku, 1 lžička medu, 1 lžička švestkových povidel, špetka skořice

 

Oba druhy mouky prosejeme se solí do mísy, přidáme droždí, změklé máslo, žloutky rozmíchané v mléce a cukru. Těsto zpracováváme asi 15 minut a pak je necháme kynout na teplém místě asi 2 hodiny. Vykynuté těsto rozdělíme na 3 díly, každý znovu propracujeme a vytvarujeme na tenkou placku s lehce zvýšenými okraji. Zatímco připravené těsto kyne, připravíme si tvarohovou náplň, kterou potřeme koláče. Povidly a mákem vytvoříme na tvarohu různé ornamenty a dozdobíme mandlemi a rozinkami namočenými v rumu. Okraje koláče potřeme bílkem a upečeme v troubě vyhřáté na 170 C. Po vyndání z trouby posypeme vanilkovým a moučkovým cukrem a polijeme smetanou s rumem.